Τι έχουμε ήδη καταφέρει  στο δήμο της Αθήνας

Είμαι περήφανη που οδήγησα σημαντικές στρατηγικές και σχεδιαστικές πρωτοβουλίες στο δήμο Αθηναίων ως εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος, Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας και Αντιδήμαρχος. Η ευκαιρία να υποστηρίξω την πόλη μας σε μια εποχή μεγάλης κρίσης με μακρόπνοες και βιώσιμες δράσεις μέσα από ευρείες συνεργασίες, έδωσε μεγάλη ώθηση στην δουλειά μου και στη χάραξη της πολιτικής μου. 

Τον Ιανουάριο του 2016 ορίστηκα Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας και ίδρυσα το πρώτο Γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας στο δήμο Αθηναίων. Η δουλειά που έχει γίνει έκτοτε, χωρίζεται σε δύο διακριτές περιόδους.

 

Η πρώτη περίοδος αφορά στη σύνταξη της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας, στην οποία εντάσσονται οριζόντιες δράσεις που αφορούν σχεδόν όλες τις λειτουργίες του δήμου. Σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, ειδήμονες και 840 κατοίκους της πόλης, δημιουργήσαμε παράλληλα με 100 άλλες πόλεις απ' όλο τον κόσμο (https://www.100resilientcities.org/cities/) μια νέα συμμετοχική προσέγγιση στον αστικό σχεδιασμό και τις πολιτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης με γνώμονα την προετοιμασία της πόλης σε αιφνίδιες κρίσεις και χρόνιες πιέσεις. 

 

 

Κατά τη δεύτερη περίοδο, από το καλοκαίρι 2017 έως σήμερα, το γραφείο μας εστίασε σε δράσεις που αφορούν στη θωράκιση της πόλης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ενώ παράληλλα τον Ιανουάριο του 2018 ορίστηκα Αντιδήμαρχος Πρασίνου. Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση των δράσεων αυτών:  

Καινοτόμες Πρωτοβουλίες


Αξιοποίηση χρηματοδοτικού εργαλείου NCFF

Η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη στην Ευρώπη που αξιοποιεί το χρηματοδοτικό εργαλείο Natural Capital Financing Facility (NCFF), μέρος του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Αθήνα, με τίτλο ”Athens Resilient City and Integrated Development”. Το NCFF αφορά στην ανάπτυξη πράσινων και μπλε υποδομών που κάνουν την πόλη πιο ανθεκτική στην  κλιματική αλλαγή.  

Προτεραιότητές μας είναι: Λυκαβηττός | Πράσινη διαδρομή Στρέφη – Λυκαβηττός | Ακαδημία Πλάτωνος | Πλατεία Λαμπρινής 

 

Πρόγραμμα «Δροσερή Αθήνα»
Στο πλαίσιο της καινοτόμου καμπάνιας ενημέρωσης και προστασίας ευάλωτων πληθυσμών από τους καύσωνες «Δροσερή Αθήνα», η διεθνώς αναγνωρισμένη εφαρμογή Extrema σχεδιάστηκε πιλοτικά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Γραφείο μας και έκτοτε υιοθετήθηκε και χρησιμοποιείται από το Παρίσι και το Ρότερνταμ, ενώ σχεδιάζεται ήδη για το Μιλάνο, το Βερολίνο και το Τελ Αβίβ. 

 

Δίκτυο Cool Cities: Η Αθήνα ηγέτιδα πόλη
Το Δίκτυο Cool Cities, βασικό δίκτυο του C40 Cities Climate Leadership Group στο οποίο συμμετέχουν 90 μεγαλουπόλεις, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, από το οποίο πλήττεται έντονα και η Αθήνα. Οι πολιτικές που μειώνουν τις θερμοκρασίες στην πόλη βοηθάνε στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση της αέριας ρύπανσης, στην προστασία της υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. 

 

Βάση δεδομένων για τα δέντρα της Αθήνας
Ο δήμος Αθηναίων για πρώτη φορά έχει ολοκληρώσει στον Εθνικό Κήπο ψηφιακή χαρτογράφηση με GIS όλων των δέντρων και των θάμνων, με τα χαρακτηριστικά τους. Η πιλοτική αυτή βάση δεδομένων και γεωχαρτογράφηση θα επεκταθεί σε όλα τα δέντρα της πόλης, αναδεικνύοντας τον πολύτιμο ρόλο τους θωράκισης της  Αθήνας στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. 

Οι κεντρικές δράσεις μας

 

Πρόγραμμα Λυκαβηττός: Το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας
To 2018, το Γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων υποδέχθηκε διεθνείς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι σχεδίασαν και υποστήριξαν την υλοποίηση μιας μεγάλης συμμετοχικής διαβούλευσης για το εμβληματικό αυτό τοπόσημο της πόλης, τον Λυκαβηττό. 

 

Η διαβούλευση με κατοίκους και φορείς, υπό τον συντονισμό των Rebuild by Design, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ανατροφοδοτώντας την έρευνά τους με απόψεις, ιδέες και το όραμα των πολιτών της Αθήνας για το μέλλον του Λυκαβηττού.  

 

Το υλικό της διαβούλευσης θα αποτελέσει τη βάση για τη Διαχειριστική Μελέτη του Λυκαβηττού, που θα οριοθετήσει τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στον Λυκαβηττό τις επόμενες δεκαετίες. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δράσεις για το νερό, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ

 

Εγκατάσταση νέων δημοσίων βρυσών 
Τοποθετήθηκαν πιλοτικά σε τρία σημεία στο κέντρο της πόλης: α) Ερμού 2, β) Πλατεία Ασωμάτων γ) Είσοδος μετρό «Κεραμεικός». Η δράση θα επεκταθεί καταρχάς με άλλες δώδεκα βρύσες πόσιμου νερού σε κεντρικά σημεία της πόλης. Αναγνωρίζουμε το νερό ως πολύτιμο, δημόσιο και προσβάσιμο για όλους τους πολίτες αγαθό ενώ μειώνουμε τα πλαστικά απόβλητα. 

 

Επαναχρησιμοποίηση της υποδομής του Αδριάνειου Υδραγωγείου
Ο δήμος Αθηναίων εξετάζει την δυνατότητα εκμετάλλευσης των μεγάλων αποθεμάτων νερού που βρέθηκαν πρόσφατα στο μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα κοινής ωφέλειας της ρωμαϊκής εποχής, το Αδριάνειο Υδραγωγείο, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του δήμου για άρδευση πρασίνου και τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων. 

 

Καταγράφουμε το «Γαλάζιο Αποτύπωμα» του δήμου Αθηναίων 
Το «Γαλάζιο Αποτύπωμα» είναι ένας σύνθετος δείκτης που περιγράφει την κατανάλωση από τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων τόσο του επιφανειακού, όσο και του υπόγειου νερού. Η αποτύπωση αυτή έχει σκοπό την εκλογίκευση της χρήσης και τη μείωση της σπατάλης του νερού και προφανώς του αντίστοιχου κόστους. 
 

Δροσερές Γειτονιές:  Πολλαπλές παρεμβάσεις για το δροσισμό της Αθήνας
Η πρόταση αφορά πιλοτικές παρεμβάσεις για τη μείωση θερμοκρασιών σε δύο γειτονιές της πόλης, την Ακαδημία Πλάτωνος και τα Σεπόλια, μέσω μια σειράς μέτρων όπως αύξηση του πρασίνου, χρήση ψυχρών επικαλυπτικών υλικών στους δρόμους, τις αυλές και τις ταράτσες των σχολείων, δημιουργία parklets σε κατάλληλους δρόμους, συστηματική παρακολούθηση των θερμοκρασιών για τρία χρόνια από το Γεωπονικό (ΓΠΑ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και δράσεις ευαισθητοποίησης και προστασίας των κατοίκων.
    
Πράσινες σχολικές αυλές και οικόπεδα 
Σχεδιάζουμε νέους χώρους πρασίνου, με τη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης στη διαδικασία σχεδιασμού, υλοποίησης και φροντίδας τους και με προδιαγραφές τέτοιες που θα αντιμετωπίζουν τις αυξάνουσες θερμοκρασίες και τις έντονες βροχοπτώσεις. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει εργαστήρια με κατοίκους, ειδικούς, πανεπιστήμια, ιδιωτικούς φορείς και διεθνή δίκτυα πόλεων για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις και προδιαγραφές που θα επεκταθούν σε πλήθος σχολικών αυλών και ελεύθερων χώρων της πόλης. 

 

Τα δέντρα της πόλης: οδηγός προδιαγραφών, ανάδειξη και διαχείριση 
Υλοποιούμε έναν οδηγό προδιαγραφών κλαδεύσεων και φυτεύσεων για τα δέντρα της πόλης βασισμένο σε διεθνή πρότυπα. Χαρτογραφούμε τους δυνητικούς χώρους φύτευσης και υποδεικνύουμε τα είδη των δέντρων που σήμερα προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θωράκισης της πόλης για την κλιματική αλλαγή. Αποτελεί απαραίτητη προδιαγραφή για μια σοβαρή πολιτική φυτεύσεων στην Αθήνα. Ο οδηγός, μαζί με την πλατφόρμα GIS ανάδειξης και διαχείρισης των δέντρων, ολοκληρώνουν μια καινοτόμα και σοβαρή προσέγγιση για τα δέντρα και το μέλλον της Αθήνας.
 

Στρατηγική Ανθεκτικότητας

Κατά την τριετή πορεία (2016-2019)  του προγράμματος «Ανθεκτική Αθήνα», διαμορφώσαμε σε συνεργασία με 840 κατοίκους της πόλης τη «Στρατηγική Ανθεκτικότητας της Αθήνας για το 2030», .

Με αυτή τη Στρατηγική, που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2017, έχουμε στα χέρια μας μια διεθνώς πρωτοπόρα προσέγγιση ως προς την προετοιμασία της πόλης, και την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών, σε σημαντικές παρούσες και  μελλοντικές προκλήσεις. Αυτές μπορεί να είναι αιφνίδιες κρίσεις οπως ο σεισμός ή ένας καύσωνας αλλά και μακροχρόνιες πιέσεις όπως οι γηρασμένες υποδομές ή οι μεταναστευτικές ροές.

 

Κι όντως, ο δήμος Αθηναίων μέχρι σήμερα ήδη υλοποιεί 26 από τις συνολικά 44 δράσεις και 28 από τις 55 υποδράσεις της Στρατηγικής.        
 

 
Ελένη Μυριβήλη

Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής

στην Κλιματική Αλλαγή, στο δήμο Αθηναίων

Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας για την Αθήνα 

Email: lenio@aegean.gr 

Τηλέφωνο: +30 210 3227882

© 2019 by Eleni Myrivili. Proudly created with Wix.comTerms of Use  |   Privacy Policy