Τι σημαίνει σχεδιάζουμε μια Αθήνα Δροσερή, Πράσινη, Ζωντανή;

Το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας είναι πιο ωραίο στα ξέφωτα των πολυκατοικιών όπου τα πλατάνια ανοίγουν τα κλαδιά τους και μπορείς να ξαποστάσεις. Η Κυψέλη είναι πιο βιώσιμη εκεί όπου οι δρόμοι είναι δροσεροί κάτω από τις σοφόρες, τις νεραντζιές και τα λιγούστρα. Είναι πιο συναρπαστική όταν ξαφνικά προβάλλεται μπροστά σου ένα κυπαρίσσι και μια μπουκαμβίλια, ή και τα γιασεμιά.

 

Το αστικό φυσικό περιβάλλον είναι ένα κεφάλαιο για την πόλη, που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο πολύτιμο στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής. Πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το πράσινο ως σημαντική υποδομή για την Αθήνα, όπως οι δρόμοι και οι συγκοινωνίες. Το πράσινο και η αστική βιοποικιλότητα θα μας βοηθήσουν να αντέξουμε τις υψηλές θερμοκρασίες και τις άγριες νεροποντές και πλημμύρες. Πρέπει να προετοιμάσουμε από τώρα την πόλη για αυτές τις προκλήσεις. 

 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε διαφορετικά τον κοινόχρηστο χώρο. Πρέπει να κάνουμε άμεσες, σημαντικές και μακρόπνοες αλλαγές για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και την ποιότητα της ζωής μας.

 

Ποιες δράσεις προτείνω ως άμεσα υλοποιήσιμες:

 

- Δημιουργία ενιαίου μητρώου δέντρων για το σύνολο της πόλης σε σύστημα GIS, που να επικαιροποιείται, για να μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια σοβαρή πολιτική, μακροπρόθεσμη, σύγχρονη και συνεργατική, για τα δέντρα της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες και γενιές.

 

- Δημιουργία πράσινων και υδατοπερατών σχολικών αυλών - οάσεων για την πόλη. Είμαστε η δεύτερη ή η τρίτη πιο πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη πόλη στην Ευρώπη. Δεν έχουμε χώρους για πράσινο. Οι αυλές των σχολείων μπορούν να αποτελέσουν οάσεις μικροκλίματος και συνεργατικών διαδικασιών για όλη την πόλη.

- Διαφορετικές προδιαγραφές για τον σχεδιασμό των δρόμων και των πεζοδρομίων αλλά και την χρήση ειδικών υλικών: ψυχρών, υδατοπερατών ή άλλων καινοτόμων υλικών. Διαφορετικός σχεδιασμός φυτεύσεων δέντρων θα μπορούσε να περιλαμβάνει ενιαία παρτέρια και σωστά προετοιμασμένους υπόγειους λάκκους, δέντρα που φυτεύονται σε υπερυψωμένα παρτέρια (προεκτάσεις πεζοδρομίων) ανάμεσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα όπου δεν υπάρχει δυνατότητα στο πεζοδρόμιο, και τέλος επιλογή δέντρων που κάνουν σκιά, που έχουν υψηλό δείκτη οικοσυστεμικών λειτουργιών και είναι ανθεκτικά σε ζέστες και λειψυδρία. 


- Συνεργασία με τους πολίτες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πράσινων χώρων, εμπλοκή τους με τους υφιστάμενους τους χώρους πρασίνου σε κάθε γειτονία και συνεχή επικοινωνία και επαφή με τους πολίτες σχετικά με το πράσινο, την σωστή φροντίδα, την αξία του για την πόλη, και τέλος την "υιοθεσία" δέντρων στις δεντροστοιχίες από τους Αθηναίους που θα ήθελαν να βοηθήσουν στα ποτίσματα των νεαρών δεντριλίων (για τα τρία πρώτα χρόνια τους).

- Ανάπτυξη φυσικών λύσεων για τις αστικές προκλήσεις - όπως για παράδειγμα τις πλημμύρες. Οι διαφορετικές προδιαγραφές σχεδιασμού δρόμων και πεζοδρομίων που προανέφερα είναι ένα παράδειγμα. Το δε δάνειο των 5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα 500.000 για μελέτες με αυτό το στόχο είναι ήδη στα χέρια μας. Ο Λυκαβηττός, αλλά και ο λόφος του Στρέφη, εντάσσονται στις προτεραιότητες των δράσεων του συγκεκριμένου δανείου.

- Η φροντίδα και η συντήρηση του ήδη υπάρχοντος κεφαλαίου πρασίνου που έχουμε στον δήμο είναι μεγάλη πρόκληση για την πόλη, λόγω περιορισμένων πόρων. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης: χρειάζονται αντικαταστάσεις και νέος σχεδιασμός με διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και αύξηση δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Λύση θα αποτελούσε και νομοθετική τροπολογία που θα ενέτασσε το πράσινο στα ανταποδοτικά τέλη μαζί με τον οδοφωτισμό και την καθαριότητα.

 

- Ανεξάρτητος(οι) φορέας(είς) διαχείρισης για τους μεγάλους χώρους πρασίνου στην Αθήνα, που φέρνουν σε συνεργασία την κοινωνία των πολιτών, με ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα και χωρίς βαριά αντιπροσώπευση του δημοσίου τομέα σε αυτούς (εκτός κάποιων μελών του δήμου Αθηναίων).

- Ευέλικτα δάνεια και μειωμένα τέλη σε πολυκατοικίες που θέλουν να υποστηρίξουν "πράσινες στέγες," "ενεργειακές στέγες (φωτοβολταϊκά)", ή "ψυχρές στέγες". Μελετάμε ήδη με την υποστήριξη του C40 και αξιολογούμε όλες τις στέγες στην Αθήνα όσον αφορά στο ποιες έχουν την καλύτερη θέση/κλήση για φωτοβολταϊκά.

- Ηλεκτροκίνηση στο πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, με κυκλική κυκλοφορία μικρών ηλεκτρικών λεωφορείων του δήμου.

- Αλλαγή του μοντέλου των διαγωνισμών προμηθειών / εργολαβιών του δήμου και εναρμόνιση με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για πράσινες και βιώσιμες προμήθειες. Το "ο πιο φτηνός εργολάβος παίρνει την δουλειά" τις περισσότερες φορές κοστίζει πολύ ακριβότερα στην πόλη στο άμεσο μέλλον.

Ο Κώστας Μπακογιάννης άκουσε με προσοχή, διαφώνησε, ενθουσιάστηκε, συζήτησε, και έχει εντάξει στο πρόγραμμά του προτάσεις μου για μια πράσινη και δροσερή Αθήνα, ανθεκτική στην Κλιματική Αλλαγή. 

 
 

Αναλυτικά οι προτάσεις του συνδυασμού "Αθήνα Ψηλά"

Ελένη Μυριβήλη

Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής

στην Κλιματική Αλλαγή, στο δήμο Αθηναίων

Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας για την Αθήνα 

Email: lenio@aegean.gr 

Τηλέφωνο: +30 210 3227882

© 2019 by Eleni Myrivili. Proudly created with Wix.comTerms of Use  |   Privacy Policy