Η Ελένη Μυριβήλη είναι Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή στο δήμο Αθηναίων, από τον Ιανουάριο του 2018. Παράλληλα, εκτός από επικεφαλής της διεύθυνσης Πρασίνου και Αστικής Πανίδας, είναι επίσης Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας για την Αθήνα (Chief Resilience Officer – 100 Resilient Cities, του Ιδρύματος Rockefeller) από τον Ιανουάριο του 2016.

 

Έχει ιδρύσει και εντάξει στον οργανισμό του δήμου το πρώτο Τμήμα Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας, με την ομάδα του οποίου, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία του διεθνούς δικτύου των 100 Ανθεκτικών Πόλεων, καθώς και με τη συμμετοχή περίπου χιλίων Αθηναίων, οργάνωσε, σχεδίασε και παρουσίασε την άνοιξη του 2017 τη «Στρατηγική Ανθεκτικότητας για την Αθήνα του 2030». Η Στρατηγική, που περιλαμβάνει τα Σχέδια Δράσης για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής (για τη μείωση αερίων θερμοκηπίου και για την προσαρμογή), αλλά και δεκάδες άλλες δράσεις που αφορούν οριζόντια όλους τους τομείς της πόλης, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2017. 

 

Η Στρατηγική Ανθεκτικότητας, αλλά και δράσεις που υλοποιεί το γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας έκτοτε, έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την πρόκριση της Αθήνας ως Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2019 (Athens: European Capital of Innovation 2018). Στην Στρατηγική Ανθεκτικότητας στηρίχθηκε επίσης δάνειο 55 εκ.€ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ χάρη στην κα Μυριβήλη η Αθήνα είναι ο πρώτος Ευρωπαϊκός δήμος που αξιοποιεί το χρηματοδοτικό εργαλείο Nature Capital Financing Facility για Πράσινες Αστικές Υποδομές.

 

Η Ελένη Μυριβήλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου διδάσκει από το 2002. Είναι Ανθρωπολόγος με έμφαση στον πολιτισμό και στα ψηφιακά μέσα. Απέκτησε το διδακτορικό της το 2004 από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και η διδακτορική της διατριβή αφορά το ρόλο των εθνικών συνόρων στο σύγχρονο έθνος-κράτος. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα.

 

Το 2011 παρουσίασε 13 ωριαία επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ στην ΕΤ1 «Μίλα μου Πράσινα», συνυπογράφοντας το σενάριο με την Αλεξάνδρα Σαλίμπα, που αφορούν 13 διαφορετικές πετυχημένες περιπτώσεις αειφορίας στην Ελλάδα. Από το 2013 παρουσιάζει και συνδιοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs. Έχει σημαντική εμπειρία στο σχεδιασμό και την οργάνωση πολυμεσικών μουσιακών εκθέσεων και διεθνών φεστιβάλ και είναι ενεργή σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών

 

Ήταν μέλος της ηγεσίας των Οικολόγων Πράσινων και υποψήφια στις ευρωεκλογές του 2009. Παραιτήθηκε το 2012. Ως στέλεχος του κόμματος «Ευρώπη-Οικολογία» το 2015 ήταν υποψήφια στην λίστα Επικρατείας του κόμματος «Το Ποτάμι».

 

Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019, κατεβαίνει υποψήφια με το συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη. Την υποψηφιότητα αυτή στηρίζει «Το Ποτάμι».

Με την υποψηφιότητά μου στο δήμο Αθηναίων, επιθυμώ να συνεχίσω το έργο που ξεκίνησα τον Ιανουάριο του 2018 ως Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, υλοποιώντας δράσεις για μια Αθήνα δροσερή, πράσινη, έξυπνη, ζωντανή.

 

Διαβάστε πιο αναλυτικά τις προτάσεις μου εδώ.  

 

Θέλω μια Αθήνα δροσερή!

Οι Αθηναίοι σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι των σφοδρών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αποπνικτικά ζεστές μέρες και νύχτες θα διαδέχονται η μία την άλλη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι βροχές θα είναι λιγότερες, αλλά καταρρακτώδεις και επικίνδυνες. Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών, όσο και στον τουρισμό και την εμπορική δραστηριότητα. Ήδη, πάνω από 400 θάνατοι το χρόνο οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες της Αθήνας.

 

Λύσεις υπάρχουν: με πράσινες υποδομές, έξυπνες τεχνολογίες, βιώσιμες και οικονομικές παρεμβάσεις χωρίς αποκλεισμούς που ανεβάζουν την ποιότητα της ζωής στις πόλεις και εφαρμόζονται ήδη παγκοσμίως.

Έχω την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τη θέληση να τα υλοποιήσω. 
Το μόνο που χρειάζομαι, είναι τη δική σας υποστήριξη για να συνεχίσω το πολύτιμο αυτό έργο για την πόλη μας!
 #CoolAthens #ResilientAthens

Ελένη Μυριβήλη

Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής

στην Κλιματική Αλλαγή, στο δήμο Αθηναίων

Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας για την Αθήνα 

Email: lenio@aegean.gr 

Τηλέφωνο: +30 210 3227882

© 2019 by Eleni Myrivili. Proudly created with Wix.comTerms of Use  |   Privacy Policy