Search
  • Eleni Myrivili

Τι κάνουμε για την Κλιματική Αλλαγή;

Updated: Mar 18, 2019

Το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας και οι προτεινόμενες λύσεις για πιο βιώσιμες πόλεις

Η Κλιματική Αλλαγή επηρεάζει ραγδαία τον τελευταίο καιρό την ζωή στις πόλεις όλου του κόσμου. Πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε τις πόλεις μας και να τις θωρακίσουμε για τις εκτεταμένες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών όπως και για τις έντονες ξαφνικές βροχοπτώσεις.


Στην Αθήνα, που οι καυτές καλοκαιρινές μέρες κάνουν τον αστικό υδράργυρο να ανέβει 6-9 C υψηλότερα από ό,τι στα προάστια, οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης συχνά αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Κι εκτός από την δυσανεξία της καθημερινότητας στην πόλη, την ενεργειακή φτώχεια που είναι κοντά στο 25% στην πόλη μας, τη μειωμένη εμπορική κίνηση όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει πάνω απ' τους 35 βαθμούς, στα νοσοκομεία κάθε χρόνο έχουμε εκατοντάδες θανάτους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες.


Το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής ΝησίδαςΣύμφωνα με τα αποτελέσματα της υφιστάμενης και πολύ σημαντικής έρευνας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πόλη μας, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να αποτελέσουν στο μέλλον συχνό φαινόμενο στην Αθήνα. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι από το 2021 έως το 2050, οι μέσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 2°C, ενώ από το 2071 ως το 2100 αναμένεται να έχουν αυξηθεί μέχρι και 4°C. Ήδη παρατηρείται σταδιακή αύξηση της διάρκειας και των τιμών των υψηλών θερμοκρασιών στην πόλη, καθώς επίσης και της συχνότητας και της έντασης φαινομένων όπως ο καύσωνας , οι πλημμύρες και η κακή ποιότητα του αέρα.


Το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας, σε συνδυασμό με τις ολοένα και αυξανόμενες θερμοκρασίες, δημιουργεί μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές της τάξης των 6°C, 7°C, ή ακόμα και 10°C μεταξύ του κέντρου της πόλης και των προαστίων.


Για το φαινόμενο αυτό ευθύνονται κυρίως:

  • η πυκνότητα δόμησης

  • η κακή ποιότητα του δομημένου αστικού ιστού, σε συνδυασμό με

  • την αυξημένη χρήση κλιματιστικών

  • και την απουσία πράσινων ανοικτών χώρων.


Οι δράσεις του γραφείου Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας για την κλιματική αλλαγή


Από τους κεντρικούς στόχους μου στο γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας, ήταν να ασχοληθούμε κατά κύριο λόγο με θέματα που αφορούν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ζητήματα που σχετίζονται με τη θερμοκρασία της πόλης και την υποστήριξη των φυσικών πόρων για τη θωράκισης της Αθήνας.


Στο πλαίσιο αυτό, κατά την τριετία 2016-2019, υλοποιήθηκαν τα παρακάτω:Πρόγραμμα «Δροσερή Αθήνα» | Extrema Athens

Στο πλαίσιο της καινοτόμου καμπάνιας ενημέρωσης και προστασίας ευάλωτων πληθυσμών από τους καύσωνες «Δροσερή Αθήνα», η διεθνώς αναγνωρισμένη εφαρμογή Extrema σχεδιάστηκε πιλοτικά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Γραφείο μας και έκτοτε υιοθετήθηκε και χρησιμοποιείται από το Παρίσι και το Ρότερνταμ, ενώ σχεδιάζεται ήδη για το Μιλάνο, το Βερολίνο και το Τελ Αβίβ.


Η εφαρμογή αποσκοπεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενημερώνοντας τους πολίτες για περιοχές της πόλης που βάλλονται ιδιαίτερα, τρόπους προστασίας και για τα δροσερά σημεία που είναι διαθέσιμα.


Την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας της ήταν νούμερο 1 trending app στο Google Play.Δίκτυο Cool Cities: Η Αθήνα ηγέτιδα πόλη

Το Δίκτυο Cool Cities, βασικό δίκτυο του C40 Cities Climate Leadership Group στο οποίο συμμετέχουν 90 μεγαλουπόλεις, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, από το οποίο πλήττεται έντονα και η Αθήνα. Οι πολιτικές που μειώνουν τις θερμοκρασίες στην πόλη βοηθάνε στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση της αέριας ρύπανσης, στην προστασία της υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.Δροσερές Γειτονιές: Πολλαπλές παρεμβάσεις για το δροσισμό της Αθήνας

Η πρόταση αφορά πιλοτικές παρεμβάσεις για τη μείωση θερμοκρασιών σε δύο γειτονιές της πόλης, την Ακαδημία Πλάτωνος και τα Σεπόλια, μέσω μια σειράς μέτρων όπως αύξηση του πρασίνου, χρήση ψυχρών επικαλυπτικών υλικών στους δρόμους, τις αυλές και τις ταράτσες των σχολείων, δημιουργία parklets σε κατάλληλους δρόμους, συστηματική παρακολούθηση των θερμοκρασιών για τρία χρόνια από το Γεωπονικό (ΓΠΑ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και δράσεις ευαισθητοποίησης και προστασίας των κατοίκων.

Πράσινες σχολικές αυλές και οικόπεδα

Σχεδιάζουμε νέους χώρους πρασίνου, με τη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης στη διαδικασία σχεδιασμού, υλοποίησης και φροντίδας τους και με προδιαγραφές τέτοιες που θα αντιμετωπίζουν τις αυξάνουσες θερμοκρασίες και τις έντονες βροχοπτώσεις. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει εργαστήρια με κατοίκους, ειδικούς, πανεπιστήμια, ιδιωτικούς φορείς και διεθνή δίκτυα πόλεων για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις και προδιαγραφές που θα επεκταθούν σε πλήθος σχολικών αυλών και ελεύθερων χώρων της πόλης.Πώς μπορούν να γίνουν πιο βιώσιμες οι πόλεις στις οποίες ζούμε;


Η απάντηση έχει τρία επίπεδα:


1) χρειάζεται η πολιτική βούληση


2) σωστός, σύγχρονος, και μακρόπνοος αστικός σχεδιασμός


3) η συμμετοχή των πολιτών και στα δύο προηγούμενα επίπεδα.


Με αυτό το γνώμονα δουλεύω και θέλω να συνεχίσω να δουλεύω στον δήμο της Αθήνας: μαζί με "αστικούς ερευνητές του κλίματος" και τους πολίτες της Αθήνας, θέλω να φτιάξουμε μια πόλη ανθεκτική στο κλίμα, πιο λειτουργική, πιο δροσερή κι ευχάριστη!

23 views0 comments
Ελένη Μυριβήλη

Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής

στην Κλιματική Αλλαγή, στο δήμο Αθηναίων

Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας για την Αθήνα 

Email: lenio@aegean.gr 

Τηλέφωνο: +30 210 3227882

© 2019 by Eleni Myrivili. Proudly created with Wix.comTerms of Use  |   Privacy Policy