Search
  • Eleni Myrivili

Δελτίο τύπου: Υποψηφιότητα Ελένης Μυριβήλη

Updated: Mar 17, 2019

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» η νυν Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας, Λενιώ Μυριβήλη


Η Ελένη Μυριβήλη είναι Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή στο δήμο Αθηναίων, από τον Ιανουάριο του 2018. Παράλληλα, εκτός από επικεφαλής της διεύθυνσης Πρασίνου και Αστικής Πανίδας, είναι επίσης Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας για την Αθήνα (Chief Resilience Officer – 100 Resilient Cities, του Ιδρύματος Rockefeller) από τον Ιανουάριο του 2016.

Για μια Αθήνα πράσινη, ζωντανή, ανθεκτική


Για την κ. Μυριβήλη, το μέλλον των πόλεων και η ικανότητά τους να προσαρμοστούν στην Κλιματική Αλλαγή, με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο, είναι τα πιο κρίσιμα πεδία για το έργο της, πεδία που πρέπει να καταστούν προτεραιότητα του κράτους.

Σύμφωνα με την ίδια, «οι πόλεις μας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ταχείας αστικοποίησης και των διαφορετικών τάσεων στην παγκοσμιοποίηση, εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από γενναίες μελλοντικές, μακροπρόθεσμες, διατομεακές λύσεις σχεδιασμού με βάση δεδομένα και χωρίς αποκλεισμούς.»


Η θητεία της στον δήμο της Αθήνας

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της ως Δημοτική Σύμβουλος και μετέπειτα Αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων, ίδρυσε και κατάφερε να εντάξει στον οργανισμό του δήμου το πρώτο Τμήμα Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας.Μαζί με την ομάδα του γραφείου Ανθεκτικότητας, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία του διεθνούς δικτύου των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities, pioneered by the Rockefeller Foundation) καθώς και με τη συμμετοχή περίπου χιλίων Αθηναίων, οργάνωσε, σχεδίασε και παρουσίασε την άνοιξη του 2017 τη «Στρατηγική Ανθεκτικότητας για την Αθήνα του 2030». Η Στρατηγική περιλαμβάνει τα Σχέδια Δράσης για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής (για τη μείωση αερίων θερμοκηπίου και για την προσαρμογή), αλλά και δεκάδες άλλες δράσεις που αφορούν οριζόντια όλους τους τομείς της πόλης, και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2017.


Η Στρατηγική, αλλά και δράσεις που υλοποιεί το γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας έκτοτε, έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την πρόκριση της Αθήνας ως Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2019. Στην Στρατηγική Ανθεκτικότητας στηρίχθηκε επίσης δάνειο 55 εκ.€ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ χάρη στην κ. Μυριβήλη η Αθήνα είναι ο πρώτος Ευρωπαϊκός δήμος που αξιοποιεί το χρηματοδοτικό εργαλείο Nature Capital Financing Facility για Πράσινες Αστικές Υποδομές.


Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ζητήματα που σχετίζονται με τη θερμοκρασία της πόλης και την υποστήριξη των φυσικών πόρων για τη θωράκισης της Αθήνας, είναι οι θεματικές στις οποίες, κατά κύριο λόγο, επικεντρώθηκε το γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι του γραφείου Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας, είναι οι παρακάτω:


  • Αξιοποίηση φυσικών πόρων ως σημαντικές αστικές υποδομές

  • Mείωση φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας

  • Αξιοποίηση δεδομένων στη χάραξη πολιτικών

  • Ανάδειξη δημόσιων χώρων με συμμετοχικές διαδικασίες

  • Μεγιστοποίηση της δυναμικής της Αθηναϊκής γειτονιάς

  • Θωράκιση της πόλης απέναντι στις κρίσεις


Ο δήμος Αθηναίων μέχρι σήμερα ήδη υλοποιεί 26 από τις συνολικά 44 δράσεις και 28 από τις 55 υποδράσεις της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας

Μια δεύτερη θητεία στον δήμο Αθηναίων:Ώστε να εδραιωθεί το τμήμα Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας #ResilientAthens στο δήμο Αθηναίων, και να προχωρήσει ένας μακροχρόνιος και data driven σχεδιασμός για τα δέντρα και άλλους φυσικούς πόρους, που θα θωρακίσει την πόλη μας απέναντι στις βαριές ζέστες και στις καταστροφικές βροχές και όσα ακόμα μας φέρνει η Κλιματική Αλλαγή στο εγγύς μέλλον.


Για να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε μαζί μια Αθήνα πράσινη, ανθεκτική, ζωντανή. Μέχρι να το πετύχουμε!

37 views0 comments
Ελένη Μυριβήλη

Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής

στην Κλιματική Αλλαγή, στο δήμο Αθηναίων

Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας για την Αθήνα 

Email: lenio@aegean.gr 

Τηλέφωνο: +30 210 3227882

© 2019 by Eleni Myrivili. Proudly created with Wix.comTerms of Use  |   Privacy Policy